Saturday 18 October 2014

The Tudors



Din categoria serialelor cu caracter istoric, alături de Rome È™i Vikings, The Tudors rămâne una dintre cele mai bine puse la punct prezentări ale unui context politic dintr-o anume perioadă a trecutului sângeros al omenirii. Iar aici, spre deosebire de cele menÈ›ionate mai sus, totul se datorează unui singur individ È™i anume Henric al VIII-lea. Da, este vorba despre prezentarea vieÈ›ii celui mai iubăreÈ› rege al Anglie, sau cel puÈ›in a celui mai căsătorit. Și a contextului politc specific perioadei. Un pic. Apare È™i Papa. Tot un pic. Dar este interpretat de Peter O’Toole a cărui performanță este ca de obicei, de excepÈ›ie.
The Tudors este un serial foarte autentic, răspândit pe distanța a 4 sezoane, fiecare de vreo 10 episoade, deci nu cine știe ce enorimatate. Conține context matur, deci ar fi bine să întrebați copiii dacă aveți voie, sau alte chestii tâmpite care se fac când afli că o să vezi sâni și sânge. Nu de alta dar cică prezentarea e una istorică, deci ar trebui să vedem chestii infinit mai dure, dar de, așa e omul pudic și nu se poate.
Oricum prezentarea este foarte bine pusă la punct, contextul istoric reliefat majestuos, intriga de la curte extrem de bine redată.  Jocurile ambasadorilor, aminințările subtile (sau, în cazul celor mai puternici, mai puÈ›in subtile), discuÈ›iile conspirative toate adună puncte la capitolul dezvoltare a personajelor, care evoluează excelent, cel puÈ›in până la ultimul sezon care este evident grăbit.
Majoritatea serialului este filmat în Irlanda, deci avem parte de peisaje foarte frumoase și prezentarea unor locații reale folosite la vremea respectivă chiar de cei de sânge albastru prezentați aici.
Din nefericire însă, accentul se pune strict pe Henric al VIII, fără a prezenta cu un mai mare grad de detaliu viaÈ›a celorlalÈ›i tudori. Personal aÈ™ fi preferat să vad È™i să aflu mai multe despre Bloody Mary, Războiul celor Două Roze sau Elizabeta, dar na, bugetul până la urmă abia a ajuns pentru biografia unui singur rege. Nu pot să nu mă oftic din nou È™i să înjur pe tipul care nu l-a numit pur si simplu “Șefu la Neveste Heric-Băiatu” sau măcar „Henric 8” È™i în schimb mi-a luat ochii cu “The Tudors”. Dar de boala asta suferă È™i Rome È™i trecem cu vederea, că doar rămâne cel mai tare serial istoric de până acum .
Recomand acest serial, în primul rând iubitorilor de politică și mai puțin iubitorilor de istorie. Pentru că nu o să aveți parte prea mult de cârpeală, ci mai mult despre discuții, intrigă, iubire, trădare și mai ales tiranie. Da, așa, pe față.
Capodopera prezentă vă va arăta probabil cam cât de aiurea e când ai un fraier la conducere. Henric nu este prost câtuși de puțin, însă rămâne extrem de ușor influențabil și din păcate nu de cei care chiar îi vor binele. Nici măcar de cei care vor binele general al Angliei. Ci de... ați ghicit! MUIERI. Pentru că femeia este viața și deci trebuie să fie și viața ta. Dacă nu, ești nașpa. Sau neprost...ăsta... ne-om bre. Și ca lucrurile să fie frumoase, datorită femeilor Herică al nostru ajunge de la băiat gigea, un bătrân ranchiunos și plin de ură, care vedea trădarea la fiecare pas mai ceva ca Lăpușneanul. Dar asta se întâmplă în timp. Până una altă se face de 3 parale în fața altori capi ai statelor, se umilește public de mai multe ori, ajunge excomunicat, schimbă religia prin Anglia, își omoară ceva soții, trimite altele la plimbare și totul-totul pentru diverse gagice din lumea bună. Sau nu, pentru că nu prea îi păsa de ranguri, având până la urmă posibilitatea de a schimba asta cu o iscălitură sau o vorbă.
În fine, până una alta, toți suntem oameni și ce e frumos și lui Dumnezeu îi place, deci concluzia e ca Doamne-Doamne mai aruncă și el un ochi. Nașpa să zici așa ceva, dar asta e zicala.
În concluzie, The Tudors merită văzut. În special pentru contextul politic, repet. Este un serial scurt, deci timp mult nu mănâncă (concluzia zilei, notați-o). Și dacă sunteți cuminși și vă uitași la tot, o să apară și tanti Natalie Dormer. O știți din the Game of Thrones ca Margery Tyrell. Și este cineva foaaarte important pentru rege. Cel puțn pentru o perioadă... la fel ca și restul.... O să vedeți...
Până una altă, serialul e bun, uitați-vă, merită, Tv Series RULLZ, PEACE OUT, C YA.


The Good

Interpretarea excelentă a unor personaje istorice extrem de populare
Prezentarea foare bine pusă la punct a stituației politice de la începutul secolului 16
Actori desăvârÈ™iÈ›i precum: Peter O’Toole, Sam Neil, Jonathan Rhys Meyers È™i Natalie Dormer
Atmosferă istorică autentică, decor excelent și vestimentație potrivită

The Bad

Băieții rămân la un moment dat fără buget și se simte finalul grăbit
Din păcate personajele secundare nu sunt atât de bine reliefate precum s-ar dori
Este centrat mai degraba pe viața lui Henric al VIII-lea și nu pe toată Dinastia Tudorilor

No comments:

Post a Comment