Sunday, 19 October 2014

Marvel Vs. DCComic-urile pe la noi au fost puține și în general Mickey Mouse. Asta pentru că nu m-am născut într-o perioadă mai îndepărtată (slavă zeilor adâncurilor și altor chestii venerabile), pe când nici nu visai de așa ceva în limba română și doar de pe la străini mai venea un ocazinal Pif și un Rahan, ceva. Tocmai de aceea, am auzit de rezultatele DC sau Marvel de la televizor. Mai exact de la desenele animate, făcute pe undeva prin anii 90, de unde am avut parte de niște chestii un pic mai evoluate ca Nu Zaitz Pagadi sau Lolec și Bolec. Dar nu ăsta e subiectul postării de față, ci, mai degrabă, despre cum se manifestă conflictul dintre cele doua mari case de producție a comicului mondial. Păi în mare parte, își cam fură ideile unul de la altul și vezi cam aceeași mărie cu aceeași pălărie în amble universuri. Sau multiversuri. Cel puțin la Marvel, căci celălalt se numește alfel.
Întrebarea, până la urmă, rămâne: care dintre ele e mai bun ? Sau: Dacă ar fi să mă apuc serios de citit comic-uri, la care dintre cele două puteri m-aș închina. Asta dacă ești fan super-eroi, desigur, pentru că cele două companii propuse pe asta se centează.
Răspunsul îl bănuiți. Nu există. Deși...
Dar nu. Marvel are o grămada de chestii mișto cum ar fi Deadpool, X-Men sau Spider-Man. DC are în primul rând subsidiarul Vertigo, pentru care Neil Gaiman a gândit Lucifer și Sandman, probabil cele mai bune comic-uri din lume. Atât de bune, încât li s-a schimbat denumirea în Graphic Novels. Bine, până la urmă vorba lui Neil, e ca și cum ai numi o curvă o distinsă doamnă a apusului. Dar de, hipocrizia mare, că doar n-o accepta mamica americană că benzile desenate e bune pentru puradel. A și Batman, Superman, Green Lantern... detalii. Așa că, oricum ai lua-o ambele au ce îți dărui la capitolul povești despre baieți cu chiloții peste pantaloni și oameni răi care vorbește mult. Rămâne acum partea cu preferințele.
Personal, sunt fan Marvel în materie de comicuri, însă la capitolul media, prefer DC. De ce ? Pentru că băieții de la Marvel, cu mici excepții, pot pune la punct o poveste mai bine gândită, într-un univers mai ok conturat în jurul ideii de Super-Eroi și Negativi care bântuie cotidianul. Adică se presupune că oamenii sunt un pic mai obișnuiți cu ideea și deci fiecare își are locul lui în peisaj. Ce-i drept, o grămadă se ascund, poartă măști și sunt destul de puțin cunoscuți publicului, însă spre deosebire de DC, există vreo 2-3 foarte publici și pe care ști de unde să-i iei în caz de belele. Și aici vorbim ca personaje gen The Fantastic Four, Iron Man, majoritatea din Avengers sau The Hulk (deși nu cel mai bun de apelat). La DC, doar Wonder Woman, care nu se pune pentru că back-story-ul ei e până la urmă de așa natură încât și să vrea nu s-ar ascunde. Vorbim aici desigur despre ce se întâmplă oarecum în cazul curent, pentru că evoluția personajelor există și au avut tot felul de perioade.
Cu toate acestea, la capitolul desene, filme sau seriale, Marvel sunt cam praf. Cu excepția a câtorva titluri (cam ce