Saturday 25 October 2014

Babylon 5 (Part 2)



În continuarea postului anterior, vom mânca produse care nu sunt de dulce și ne vom curăți spiritul... Sau vom spune mai multe despre Babylon 5. Mai exact despre rase, căci tehnologia mă depășește (că e din viitor bre și ar trebui sa ne depășească, pff, nu mă ascultă nimeni!). Partea bună este că e mult de vorbit. Partea proastă e că ce e mult strică, deci încheiem după prezentarea asta. Și revenind....
Cele mai importante rase, adică alea din consiliu, căci restul sunt... multe, diverse și unele chiar importante, vor fi prezentate în rândurile ce urmează.
Centauri - Sunt o rasă decăzută, adusă la stadiul de imperiu și care glorifică întotdeauna zilele minunate ale Republicii. Sunt similiari ca aparență oamenilor, conduși de un împărat și au o cultură mai mult sau mai puțin aristocratică. Ambasadorul lor, Londo Mollari este un fel de Napoleon mai looser și nu chiar cel mai deștept, dar destul de înfipt într-ale politicii cât să joace pe degete o grămadă de alte personaje, chair și dintre cele mai abile. Și e important de menționat pentru că, datorită lui, multe chestii va să se întâmple. E interpretat de Peter Jurassik și mi se pare cam cel mai bun actor din serial. Acum, s-ar putea să fiu subiectiv, pentru că toți joacă excelent, dar mie tot de Londo îmi place.
Narn – Rasă relativ tânără, a fost în întregime ocupată și transformată în colonie de Centauri. Cum toți au fost sclavi și au reușit să se elibereze, poartă o adâncă ură pentru foștii lor stăpâni, a căror propagandă, a reușit să creeze o imagine nefastă pentru ei. Mai exact, narnii sunt percepuți ca o rasă barbară și primitivă, superstițioasă și agresivă. Par reptilieni, cu piele galben-brună, acoperiți de pete verzi sau maronii, masivi și lipsiți de păr și cam toți venerează cartea lui G’Quan, un fel de Coran local. A, logic, vor să se răzbune și să ajungă mai mult decât sunt. Partea bună e că le iese. Partea nașpa e ca nu le iese cum vor ei. Mi se par extrem de bine conturați și despre ei aflăm mai mult decât despre oricare altă rasă. A și logic, ca majoritatea raselor, sunt umanoizi.
Minbarii – Sunt băieții care dau tonul. Sau care au dat mai exact, când vroiau să extermine umanitatea. Civilizația lor este bazată pe caste, mai exact 3, care formează un consiliu format din nouă personane, cu câte trei reprezentanți de facțiune. Este vorba despre Preoți, Războinici și Muncitori. Sunt mult mai evoluați decât cei menționati mai sus, cel puțin din punct de vedere tehnologic, deși ei susțin că sunt superiori în primul rând ca spiritualitate. Mai sunt și atei, sau mai bine zis, cred că universul în sine e viu și îl studiază din punct de vedere spiritual. Par mai mult budiști decât orice altceva, ceea ce e mereu bine, că doar cunoașterea de sine, miroase a bine (ori aia, ori te speli pe ecosistem). Sunt înalți, palizi, și au o creastă osoasă în partea din spate a craniului. Și sunt și puternici, așa că pun la skandeberg orice om. În mare parte sunt destul de secretoși și mai puțin dispuși să împartă cu alții. Ceea ce e și normal.
Vorlonii – Eh, aici e aici, căci despre ei nu se știe mai nimic. Singura cheștie care o știu celelalte rase, e că dacă intrii pe teritoriul lor nu te mai întorci punct. Cea mai varză navă a lor le crapă orice flotă. As in ORICE FLOTĂ. Nivelul lor tehnologic depășeste net orice altă cultură, atât de mult încât există rase care îi venerează. Nu vă spun cine sau câți, dar o să fiți surprinși. A și nici cum arată nu știe nimeni. Adică au ceva cutie pe cap cu un beculeț în față, apărătoare de umeri de neam prost și o draperie care curge din jurul gâtului. Și dintr-un motiv sau altul au venit pe Babylon 5, dar nu participă activ la mai nimic, pentru că totul este sub nivelul lor din toate punctele de vedere. Cel puțin la început.
Și ajungem în sfârșit la pământeni, despre care am vorbit și în postarea anterioară. Ei sunt președinții și tot ei se ocupă de securitate. Au caracteristicile lor, dincolo de cele cunoscute și instituții unice, cum ar fi PsiCore, o grupare de indivizi cu abilități psionice, care se bagă în mintea ta când vrei și în unele cazuri când nu vrei. În mare parte, sunt angajați de diverși indivizi, în special pentru negocieri și încheiere de contracte, spre a nu fi vreunul care profită prea mult. Bine, asta când e cazul, pentru că lumea în mare parte e liberă și deci fiecare poate să facă precum dorește atâta timp cât nu e de rău pentru alții. Adică binili învingi și poți să-l lași pe unul în navă de lemn, dacă e prost sau ești tu prea deștept.
Partea interesantă la acest serial este că povestea este continua pe durata primelor 4 sezoane. Mai exact, al un moment dat dispare personajul principal și e bagat altul. Culmea e că așa se vrea din poveste și nu e vorba de pur și simplu o înlocuire a actorului. Și asta e ce e mai tare aici. Pentru că, spre deosebire de Star Trek de exemplu, fiecare episod de aici are legatură cu povestea principală. Orice eveniment, orice personaj sau orice gadget, va fi la un moment dat important în episoadele ce urmează. Asta îl face foarte tare. Și merită văzut și a doua oară ca să înțelegi lucrurile mai bine. Deși nu e neapărată nevoie pentru că sunt destul de clare. De ce nu s-a făcut o urmare, numai filozofii pot să răspundă. Partea proastă e ca nicăieri în media nu mai există nimic referitor la Babylon 5. Trist, dragii mei, trist... dar asta e. Noroc că îl avem și pe ăsta.
Și aici se încheie postarea. A, mai sunt niște filme care au legătură sau sunt continuare, însă lejer se poate face abstracție. La fel ca și sezonul 5, care e cusut cu ață albă și nu prea mai are sens p-acolo.
Și aici se încheie postarea. The Good a fost menționat p-aci. The bad fix în ultimul paragraf. Babylon 5, din punctul meu de vedere, este absolut genial. Cel mai bun serial SF de la distanță, net superior Star Trek-ului și oricărei alte jucării în spațiu. Recomand. Iar dacă nu-l vedeți, nu-i bai, o să-l mai văd eu o dată și pentru voi. Dar dacă-l vedeți... Ehe, ce-o să mai fie!

No comments:

Post a Comment