Wednesday 6 August 2014

Amazing Fantasy



În general, suntem învățați când ne ducem la școală, că e bine să începem cu începutul. D-aci încolo cică ar fi simplu. Asta dacă nu continuam direct cu sfârșitul. Nu că n-ar fi oameni care n-ar citi doar la început și la sfarșit, cuprinsul fiind prea lung, ca o garnitură prea multă (sau prea mare, dupa caz).
Tomai de aceea am zis că ar fi frumos, dacă tot sunt fan Marvel Comics, s-o iau și eu cu începutul. Am citit mai de la mijloc, btw și a fost chiar ok, pentru că am copilărit cu Fox Kids, iar seriile alea de desene de prin 1997 au surpins destul de bine esența benzilor desenate.
Așa că am citit Amazing Fantasy, una dintre primele serii de comic-uri cu semnătura Marvel.
Apărută în 1961, cu doar 15 numere È™i înă vreo 3 adăugate mai târziu, prin 1995, Amazing Adult Fantasy (numită aÈ™a initial), prezintă o antologie de scurte povestiri SF-Fantasy, dintre care cea mai populară este cea aparută chiar în utlimul număr. De ce aÈ™a populară ? Pentru că în ea se face cunoscut pentru prima oară publicului celebrul Spider-Man. Din fericire sau nu, acest prim debut, a creat furori, drept pentru care seria s-a continuat, alături de minunate alte serii, ajungându-se la un hype atât de mare, încât cam toată lumea, oricât de analfabetă sau prost poziÈ›ionată pe glob ar fi, a cam auzit de Omu’ Paiajan. Dar Spidey nu este principalul subiect al acestei postări, ci tocmai restul povestirilor, care sunt foarte bine puse la punct, mai ales pentru acea vreme, în care vedeam cu buÈ™eÈ™te Superman trenu È™i Batman doarme în pat cu Robin È™i se trezesc dimineață să cureÈ›e Batmobilul, după duÈ™ (True Story).
Majoritatea acestor scurte povestiri au conținut moralizator, prezentându-ne situații în care lăcomia, răutatea și minciuna își găsesc nașul de fiecare dată, pentru că omul ne-om nu ia în calcul un lucru simplu: prezența unor elemente care acționează contrar principiilor pe care se bazează răufăcătorul.
Unele povestiri sunt emoționante (de exemplu reîntoarcerea fiului plecat să lupte în războiul de secesiune), altele hazlii și imposibile (vezi cârligul uriaș pe care prietenii de pe Jupiter îl trimit să salte mostrul ce urmă să dărâme planeta.), pe când vreo câteva pot fi de-a dreptul filosofice (vezi problema întoarcerii în timp sau a androidului bine intenționat). Oricum ar fi, cam toate merită citite. Sunt distractive, nu de alta.
Există și o urmare, Amazing Fantasy continuând cu volumul II, apărut in 2004, la care vom face recenzie cât de curând.
Recomand această serie oamenilor care vor să înceapă cu începutul. Însă trebuie să menționez în încherie un lucru: Nu e întotdeauna necesar să începi de la capăt. Totuși e musai să începi. Asta dacă îți pasă...

The Good


  1. Povești drăguțele și bine închegate, tratând teme demult devine clișeice, însă extrem de originale penru vremurile în a care au fost scrise.
  2. O primă prezentare a comic-urilor scrise de demult și primul număr cu Spider-Man
  3. Stiul de desen vechi, încă valabil însă, personaje vii și prezentare pe scurt a unor idei complexe.


The Bad


  1. Unele povestiri puerile și plicticoase.
  2. Un pic cam vechi pentru gusturile moderne, cu scris cam mult pe ici, pe colo.


No comments:

Post a Comment