Tuesday 14 April 2015

Mortal Kombat X



Spre deosebire de majoritatea oamenilor care au jucat seria, eu nu am început cu MK Trilogy, ci cu Mortal Kombat 4, primul din serie realizat în întregime 3d. Odată ce am dat de jocul ăsta am devenit fan al tuturor implementărilor sale. Am vazut filme, seriale, am citit comic-uri, ba chiar m-am gândit cum aÈ™ putea creea un joc de strategie în universul respectiv. Pentru că, spre deosebire de alte jocuri de bătaie, mi s-a părut mereu că Mortal Kombat are o poveste mult mai bună, descrisă mai profund È™i mai inteligent decât majoritatea. Cu toate acestea, e până la urmă, un pretext de mardeală È™i tot schemele, datu cu paru’ È™i fatalitățile, rămân acele aspecte ale jocului care te È›ine în mreje È™i care te fac să bagi È™i fisa următoare sau bani în contu’ lu’ Netherrealm Studios.
Ei bine, da, dar pentru mine (ca în majoritatea jocurilor dealtfel) povestea e pe primul loc. Și tocmai de aceea Mortal Kombat X, va avea veșnic un loc special în inima mea (să speram ca pot să și gândesc după). Este de departe cea mai buna poveste prezentată din întreaga gamă a produselor MK. Mai bună chiar decât Mortal Kombat Conquest, serial care aș fi vrut să se continue pentru totdeauna, dar care n-a rezistat din păcate mai mult de un sezon. Am vrut mereu să cunosc mai multe despre organizarea facțiunilor prezentate, despre personalitatea personajelor sau despre lumile alea în general. MKX este primul care o face calumea. Aflăm ce s-a întâmplat clar în urma invaziei Outworld-ului, care a urmat primului concurs și nu numai în Earthrealm cât și în celelalte tărâmuri mai importante, odată ce Shao Khan și-a dat obștescul sfârșit. Destul de interesantă urmarea luptelor pentru tron...
 Partea  cea mai frumoasă, care nu va fi obligatoriu însă bine primită, constă în apariÈ›ia unui numar mare de noi personaje care È›in atât de vechea generaÈ›ie, cât È™i de cea nouă, acÈ›iunea petrecându-se totuÈ™i la vreo 20 È™i mai bine de ani de la cea din ultimul joc. Adică-te au fost ceva romanÈ›e È™i-au apărut È™i puradei, care s-au făcut mari È™i mumoÈ™i È™i normal  că s-au făcut È™i ei războinici. Sau trupe speciale. Nu că n-ar fi totuna. Avem parte de fiica lui Johnny Cage È™i a Soniei, fata lui Jax, fiul lui Kenshin È™i ceva văr îndepărtat sau nu chiar, a lui Kung Lao. Apar È™i personaje, nu atât de tinere, dar cu siguranță exotice. D’Vorah, o entitate formată din insecte, viermi È™i alte lucruri îmbucurătoare, pe care o găsesc absolut fascinantă , extreme de bine realizată de la animaÈ›ie la voice acting È™i Ferra/Tor, o pereche simbiotală care aminteÈ™te de Master/Blaster din Mad Max sunt doar câteva dintre exemple. Desigur È™i Kothal Khan, dar ajunge cu personajele. Ideea e ca sunt bine făcute, iar Shinnok, pentru că el este ză big baddy, este cam singurul villain din ultima perioadă care chiar arată într-un mare fel.
În ceea ce priveste gameplay-ul, acesta este fluid, bine pus la punct și mult mai gândit decât cel din MK-urile anterioare (înapoi până în MK 4). Multe dintre abilități sunt unlockable și trebuie jucat oleacă pentru deblocare, dar merge și așa. Opțiuni sunt multiple, dând acces omului la turnulețele de tip ladder specific seriei unde se poate juca cu fiecare personaj în parte. Când joci la orice altceva în afară de main story, ai 3 opțiuni pentru fiecare character. Ai abilitați noi, animații noi și jucărele noi pentru fiecare dintre aceste opțiuni desigur.
Jocul arată impecabil din punct de vedere grafic, însă îl găsesc deocamdată deosbit de pretențios și nu am putut să-l joc pe maximum de setări video. Însă arată bine. Elementele de décor sunt bine gândite, fac referință la multe aspect și multe dintre ele sunt interactive, la fel ca în Injustice: Gods Among Us. Cu deosebirea că sunt mai armonioase și nu par pur și simplu rupturi din decor după ce le folosești, ceea ce e si normal daca ai de-a face cu evoluția.Mai sunt și bug-uri, dar aia e.
All in All, jocul e surprinzător de bun. A meritat fiecare secundă și sper ca dlc-urile să aducă noi jucători interesanți și captivanți. Netherrealms nu dezamăgesc și sper ca această franciză să nu aibă final prea curând. A și n-ar strica nici un serial ceva. Produs de HBO dacă se poate, deși nici de la Netflix nu plâng dacă am parte.

1 comment: