Thursday 30 April 2015

Top X: Filme Istorice


În cinstea ultimului sezon al binecunoscutului serial Vikings (despre care voi vorbi mai pe larg într-un viitor aprope apropiat), am hotărât să pun la dispoziția tuturor celor care citesc acest blog, o serie de top-uri, deocamdată de filme pe care eu le consider excelente și care merită a fi vazute până ne-or trimite cu bănuțul pe la luntraș. Primul dintre ele (topuri bre, off, nu ești atent!) este cel al filmelor istorice (sau cu caracter istoric), dintre care merită selectate doar cele mai bune, așa, doar pentru voi minunaților care sunteți și vă aflați. Câte o frază-două despre fiecare, căci cam atât ajunge, deși voi vorbi mai pe larg despre fiecare dintre ele mai devreme sau mai târziu. Topul în sine nu poate fi clasificat crescător sau altfel - adică pornind de la cel mai bun la cel mai prost - fiecare având, în schimb, astfel șansa de a prezenta o perioadă unică a istoriei, cu o perspectivă selectă și aproximativ clară asupra acelor elemente importante ce definesc umanitatea în cel mai adânc mod cu putiință. Voi menționa și anii în care apar pentru a nu exista confuzii, deși ar trebui să fie destul de clar totuși...Topul este următorul:

  1. The Gladiator (2000)  probabil cel mai bun film istoric (în viziunea mea), acesta ne prezintă perspectiva lui Maximus Decimus Meridius, ajuns gladiator de la general È™i practic moÈ™tenitor al tronului imperial roman, după dorinÈ›a ultimului bun împărat, Marcus Aurelius. Ascensiunea lui Commodus, fiul acestuia din urmă, a însemnat în istorie începutul morÈ›ii Imperiului Roman. Acest film este mai degrabă despre puterea sufletului uman, care în pofida tutoror relelor ce se abat asupra sa, triumfă È™i exemplifcă puterea unei credinÈ›e È™i a unor abilități pe care doar cei ce È™i-au anailizat atent viaÈ›a se pot mândri cu ele.
  2. Kingdom of Heaven (2005) – plasat în perioada cruciadelor, secolul XII, prezintă aventurile unui fierar care participă activ la apărarea Ierusalimului împotriva lui Saladin. Are unul dintre cele mai interesante asedii văzute vreodată într-un film istoric.
  3. Troy (2004) – Legendara bătălie inspirată din Iliada lui Homer, unde avem de-a face cu mulÈ›i dintre îndrăgiÈ›ii eroi ai legendelor greceÈ™ti, de data asta dintr-o perspectivă mai umană È™i poate mai posibilă decât cărÈ›ile lui Alexandru Mitru. 
  4. The Physician (2004) – plasat în prima jumătate a secolului XI, acest film ne prezintă o perioadă tulbure a Evului Mediu, prin ochii unui tânăr creÈ™tin englez care călătoreÈ™te peste Europa, ajungând până în Persia. Motivul: dezlegarea secretelor medicinii alături de nimeni altul decât Avicenna (pe numele său Ibn-Sina), tăticul la gândirea È™i medicina Islamică.
  5. Agora (2009) – ÃŽn mare parte, biografia Hypatiei, metematiciană, filosoafă È™i astronoamă din secolul IV. Acest film este mai mult decât orice altceva o lecÈ›ie despre ascensiunea creÈ™tinismului È™i originile celor mai "sfinÈ›i" dintre oameni.
  6. Attila (2001) – Un film mai mult sau mai puÈ›in biografic despre celebrul hun, care a îngenunchiat Europa, zdrobind orgoliul invincibil al Romei în a doua jumătate a secolului V. 
  7. Braveheart (1995) – Poate cel mai bun film în care a jucat vreodată Mel Gibson, avem aici prezentarea originii È™i parcurgerea primului razboi de independență scoÈ›ian din secolul XIII, prin perspectiva legendarului războinic William Wallace. Un film excelent pentru pentru fanii kilturilor, arcurilor lungi È™i bătăliilor epice. Cel puÈ›in celor care păstrează din normele realității.
  8. The Conquest 1453 (2012) – De la depăratare cel mai bun film turcesc pe care l-am văzut. AcÈ›iunea acestuia ne oferă o perspectivă unică asupra căderii finale a BizanÈ›ului, cu precădere a Constantinopului, în faÈ›a lui Mahomed al II-lea È™i punctul de pornire al expansiunii maxime a Imperiului Otoman. Fun Fact: Vlad ÈšepeÈ™ era să-l cam mătrășească, apropo de care e mai È™mecher dintre domnitori...
  9. Der Untergang (2004) / The Bunker (1981) – Ne prezintă ultimele zile ale lui Hitler, punând, în particular, accent mai ales pe omul care acesta era. Am pus aceste filme împreună deoarece sunt practic identice ca acÈ›iune. Primul însă este mult mai bun din punct de vedere artistic, este în germană È™i personal mi-a placut mai mult. (PS. ÃŽn The Bunker, Hitler este Antony Hopkins! Tare, nu ?!)
  10. Enemy at the Gates (2001) – Un film de război (al Doilea Război mmm, È™tiÈ›i voi… mmm… mondial, ăla…) centrează Bătălia de la Stalingrad, în special iernile anilor 1942/43. Perspectiva este cea a sniper-ilor È™i avem È™i un flavor: apare È™i Nikita Khrushchev. Baiat bun È™i iubitor...
  11. Gangs of New York (2002) – Cu acÈ›iunea plasată în mijlocul secolului XIX È™i având ca temă conflictul stradal dintre imigranÈ›ii americani ai perioadei, acest film este o lecÈ›ie sângeroasă despre natura umană în cea mai pură formă a ei, atunci cînd dorinÈ›a de putere apare între cei mai năpăstuiÈ›i dintre oameni. Adică, din păcate mai mereu…
  12. Quest for Fire (1981) – Acum 80000 omenirea abia ieÈ™ise din găoace È™i cea mai preÈ›ioasă valoare a lor era focul, cu abia descoperitele sale proprietăți. Dar ce te faci când focul se stinge È™i vrăjmaÈ™ul fuge cu ultima făclie pe care o mai aveai ? Simplu: te duci după el, căci focul înseamnă viață. Iar călătoria… cunoaÈ™tere. Și pericol!
  13.  The 13th Warrior (1999) – Nu prezintă obligatoriu un fapt istoric real, însă fără îndoială unul posibil. Ne înfățiÈ™ează aventurile a 12 destonici nordici, războinici naturali È™i neînficaÈ›i, plus una bucată arăbete care le are mai mult cu pozia decât cu parul. ÃŽmpreuna, aceÈ™tia pornesc în scopul rezolvării unei sângeroase legende normande.
  14. The Conclave (2006) – alegerea unui papă este întodeauna un lucru divin care constă mai mult în alegerea acelor calitaÈ›i spirituale care definesc ce e mai bun într-un om.  Căci în inima creÈ™tinismului È™i mai ales al omului din biserică al anului 1458 nu pot sta decît principiile creÈ™tine în cea mai sfântă È™i mai pură stare posibilă. Nu ?
  15. The Last Emperor (1987) – Un film biografic despre viaÈ›a lui Puyi, ultimul îmărat al Chinei, care prezintă o viziune unică asupra vieÈ›ii izolate a monarhilor manciurieni. ÃŽn cei din urmă ramân complet izolaÈ›i în propriul lor palat, un oraÈ™ în sine, o insulă de cultură străveche în interior unei lumi tumultoase ce va dărui poporului chinez în cele din urmă darurile comunismului.
Cam astea sunt filmele istorice pe care le-aÈ™ recomanda. Mai sunt È™i altele, dar alea sunt pentru mai încolo... Cum nu È›in la cifra 10 nici top-urile nu vor fi limitate de aceasta, ci vor varia de la caz la caz. Voi încerca însă să depășesc această cifră pentru că mult e bine, după cum È™tie tot românul. De asemenea este un top personal È™i probabil incomplet, însă în timp vor mai apărea desigur È™i alte filme care merită a se încadra aici. Următorul va fi probabil despre filmele fantasy. But only time will tell…
A se completa cu faptul că mai sunt È™i alte filme cu character istoric, însă nu sunt atât de centrate pe ceea ce se întîmplă  în background, ci mai degrabă pe personaje. Adică Pearl Harbor È™i alte libidinoÈ™enii de tip The English Patient nu vor fi incluse aici în nici un caz. Dacă sunt rugat frumos poate fac È™i top x telenovele difuzate în România… da’ pe urmă mi-e că mă însor È™i n-aÈ™ vrea… încă… ever… 


1 comment:

  1. Dupa parerea mea Pearl Harbor nu e chiar la coada clasamentului. Si nu cred ca frunte-de-top e THE GLADIATOR. Oricum e cea mai precisa estimare de pana acum a valorii lung-metrajului. Very good man!

    ReplyDelete