Saturday 1 November 2014

Decizii Proaste de Management



De când ne È™tim, în mod sigur, cu toÈ›ii am avut la un moment dat în cap, văzând o chestie care era sau care ni s-a părut proastă următarul gând: “Bă, eu pot s-o fac mult mai bine! Porcăria asta e atât de naÈ™pa încât orice alternativă ar fi mai bună. Chiar È™i a mea...” ÃŽn unele cazuri asta e bine. Pentru că te simÈ›i motivat, pui mâna, te apuci de treabă È™i ai È™ansa să iasă ceva. Acum bun sau rău, numai soarta, timpul, oamenii È™i alte forÈ›e vor decide dacă produsul tău e mai bun în general sau e doar specific È›ie (unde iar ar putea să fie bine, măcar fie È™i pentru faptul că poÈ›i să te distrezi cu ceva ce e al tău). Și asta e valabil pentru orice produs, fie el al minÈ›ii, ceva fizic, sau pur È™i simplu o decizie care poate duce către culmi ale necunoscutului. A, se întâmplă È™i să o dai în bară încercând să fii mai mult decât eÈ™ti È™i să recunoÈ™ti. Atunci e bine, pentru că ai evoluat, È›i-ai văzut greÈ™eala È™i poÈ›i să treci mai departe cu o învățătură în minte, oarecum testat de crunta-È›i soartă È™i perseverând să evoluezi măcar din punct de vedere peronal.  ÃŽnsă problema apare când decizia ta îi afectează È™i pe alÈ›ii È™i din păcate, datorită poziÈ›iei în care te aflii le impui tuturor tot felul de drăcii, care mai de care mai pestriÈ›e, chestii care strică, sau nimicesc total, niÈ™te lucruri foarte tari È™i dragi unui număr mare de persoane. Se întâmplă la toate nivelurile, dar cele care au legătură cu publicul larg sunt cele primejdioase.
Astea se împart desigur în două categorii, adică cele care pornesc de la o premiză pozitivă, gândită de un om bine intenționat și bineînțeles, cealaltă variantă, în care un dobitoc, se trezește într-o poziție bună din punct de vedere profesional și vrea să-și impună el cu orice preț viziunea. Și cum nu-l duce capul deloc și nu se folosește de resursele disponibile, dă afară oameni care chiar sunt valoroși și ar fi putut ridica la nivel de măiestrie cam orice prostie pe jumătate gândită.
Exemplele sunt extrem de multe, cu precădere în direcția negativă, însă nici cealaltă parte nu e de aruncat. De exmplu Brian Herbert, a scris niște cărțulii destul de mișto în universul Dune. Sunt însă de aceeași părere cu majoritatea oamenilor ce au citit opera originală, că urmările, sau preludiile sau tot ce n-are treabă cu ce a scris Frank Herbert, sunt cam aiurea și nu se pupă cu seria decât, așa, pe alocuri. Dar, uite în Herbert fiul un om bine intenționat, care s-a gândit totuși să continue o operă și nu să facă reimagining. La fel și Brandon Sanderson, care a continuat Wheel of Time după ce Rober Jordan și-a dat obștescul sfârșit. Cărțile finale nu se compară cu primele 11 cărți ca stil sau ca esență, însă omul a fost clar bine intenționat și a scos ceva calumea cu care să încheie o operă dragă multor oameni.
Ei și la capătul opus se află idioții de la Disney. Cum au preluat ei Star Wars și își bat joc de munca a nenumărați oameni, pentru că, s-au gândit ei bine aia de la conducere și au ajuns la concluzia că tot universul exitins nu mai e valabil.
Concluzia ? Pa, Vong, pa amiral Thrawn, pa The Old Republic (asta nu așa repede că mai scoate bani, dar e pe ducă și partea asta îndepărtată a univerului). În consecință, tot ce a existat de la jocuri, la cărți, la comics, nu e valabil. Cei la Disney au declarat că tot ce nu face parte din film sau Clone Wars, serialul de animație, nu mai e cannon, deci intră la categoria diverse. Trist, nu ? Ei bine, nimeni n-are ce face, s-au făcut obiecții, dar n-ai ce să le faci pentru că e jucăria lor comform legii.
Din aceeași categorie făcut parte din cadrul DC Comics, New 52, în care, tot un isteț, a venit cu ideea să reia toate seriile de la zero și până în punctul ăla, tot ce știm despre Batman, Superman sau restul, sunt nule pentru că s-a născut un nou univers. Mă rog, ăștia n-au fost atât de nașpa ca Disney și au zis că tot ce era în urmă s-a întâmplat, iar cu New 52 s-au mai făcut niște progrese de atunci.
Dar cam asta e treaba. Cum se trezește el unu să își pună amprenta și să șteargă tot din trecut. Mie asta mi se pare o conducere idioată, fără pic de perspectivă și cu durere în 14 de tot ceea ce se numește cititor, urmăritor, gamer sau orice de-al lor.
Însă asta se întâmplă de obicei, când vrea unu să fie artist, căci viziunea lui trebuie sa fie bună peste munca altoră, căci pe lângă, sau de la zero îi pute. În fine... Asta e o problemă gravă cu care ne vom comfrunta mult și bine, căci lipsa de imaginație și foame de idei, duce la asemenea consecințe. Să sperăm că amploarea lor va fi mai mică și vom fi mai puțin loviți de această furtună aiurea intelectuală. Putem să sperăm să nu dăm de un Mickey Vader și de o Albă-ca-Zăpada Skywalker, dar naiba știe ce urmează ? Trăim în vremuri intersante dragilor... din păcate prea interesante.

No comments:

Post a Comment