Tuesday 11 February 2014

The Chronicles of Amber




Chronicles of Amber Omnibus
Într-una din zilele mele de cenaclu, deci boboc fiind întru ficțiune speculativă, un prieten mi-a povestit despre cei 3 mari scriitori ai epocii de aur a SF-lui. Nu știu dacă există această clasificare, însă în mod sigur merită reținută. Isaac Asimov, Alfred Van Vogt și Roger Zelazny. Fără îndoiala printre cei mai buni scriitori ai ficțiunii în general. Iar de primii doi auzisem doar în treacăt (de, eram și eu la început). Poveste lungă, sărăcia omului, prietenul cu pricina mi-a bagat pe gât The Chronicles of Amber și m-a trimis la citit cu „amenințarea” unei discuții pe termen lung pe baza carților astea draguțe. Și după ceva vreme chiar le-am citit. Și am rămas uimit.  
Roger Zelazny este printre primii scriitori care combină în opera sa elemente de fantasy cu elemente science-fiction. Și asta nu-i lucru puțin. Ca să faci așa ceva, trebuie sa ții cont de cel puțin două perspective, cea care trateaza totul prin imposibilitatea magiei, unde lumea rămâne mistică, revelatoare doar pentru inițiați și cea în care totul are o explicație logică. Ba mai mult, științifică.  
La ora actuală am citit doar Amber, Lord of Light și Jack of Shadows (știu, destul de puțin, dar nici materialul nu se găsește pe toate drumurile). Oricum, ideile sunt fascinante, realitatea lor fiind percepută, ca de obicei prin ochii, privitorului. Și intenționez să citesc cam tot ce a scris Zelazny, cel puțin dacă reușesc să mai găsesc ceva. Oricum ar fi, o viață de om ar trebui să ajungă. Mai ales dacă sunt sârguincios întru căutare.
Și acum câte ceva despre povestea Cronicilor (fără spoilere):
Amber, lumea originală aruncă proiecții în eter, iar umbrele sale formează realitați infinite, într-o continuă expansiune a variantelor posibile. Cum ar fi lumea noastră. Ordinea domnește in aceată realitate, definind însăși existența materială. Însă dincolo de aceaste posibilități dăinuiește tărâmul Haosului. Iar conflictul dintre aceste aspecte amenință tot ce există. Prinși într-o confruntare internă, prinții moștenitori ai lumii principale se luptă pentru tronul Ordinii, iar forțe potrivnice complotează împotriva lor. Cei care ar arunca totul înapoi în Haosul Primordial, cei care vor puterea pentru ei înșiși, cei prinși doar într-un conflict de interese sau cei a căror supraviețuire depinde de rezultatul conflictului pândesc din umbră determinați să-și nimicească rivalii. Iar umbrele, realități false ale universului, se pleacă voinței celor prin a le căror vene curge sângele Amber-ului.
Seria de carți este împărțită în două părți. Prima parte tratează aventurile prințului Corvin, care se trezește amnezic într-o sală de spital. Lucrurile devin din ce în ce mai interesante odată cu apariția unor vechi aliați, dar și a unor dușmani de temut. Misterul se adâncește pe măsura ce carțile ni se desfășoara sub ochi, iar eternul razboi dintre forțele Ordinii și Curțile Haosului, bantuie etern în fundal.
A doua parte ne prezintă acțiunile și evenimentele traite de Merlin, fiul lui Corvin. Prins între două forțe potrivnice, mai periculoase decât realitatea însași, încearcă să supraviețuiasca conflictului, ducând, în cele din urmă, la nașterea unei noi variante. Una diferite de cele două aspecte ale existenței. Iar Merlin rămane prins ca într-o menghină, într-un joc în care linia dintre dușmani și prieteni, familie și straini, devine din ce în ce mai subțire.
Din păcate, Zelazny a murit, evident, înainte de a-și termina complet povestea. Lucrurile sunt relativ incerte în final, cel puțin pentru cei neobișnuiți cu un scenariu japonez. După terminarea Ciclului Merlin, Zelazny a mai scris înca 6 povestiri scurte, care însă nu mi-au încăput pe mână. Scriitorul planifica să publice, în cele din urmă, o colecție de „Amber Short Stories”, însă nu a mai apucat, ușoară sa-i fie țărâna. Seria este într-adevăr excelentă și o recomand tuturor, însă, mai degrabă, iubitorilor de Fantasy decât cititorilor de SF sau Horror.  
O listă a cărților este postată mai jos, alături de anul apariției. Recomand citirea lor în engleză, însă și varianta tradusă în română este decentă. Întreaga serie a fost tradusă în cadrul editurii Tritonic și este disponibilă pe piață, momentan la reducere.

The Chronicles of Amber


The Corwin Cycle
1.       Nine Princes in Amber (1970)
2.       The Guns of Avalon (1972)
3.       The Sign of the Unicorn (1975)
4.       The Hand of Oberon (1976)
5.       The Courts of Chaos (1978)
The Merlin Cycle
6.       Trumps of Doom (1985)
7.       Blood of Amber (1986)
8.       Sign of Chaos (1987)
9.       Knight of Shadows (1989)
10.   Prince of Chaos (1991)


The Good:
-          personaje complexe prinse într-un cotinuu joc al supraviețuirii, joc valabil pentru oricare dintre protagoniști, chiar și pentru forțe nelimitate aprent.
-          lume extrem de bine conturată și descrieri neexagerate.
-          dialog amuzant și situații comice presărate care păstreaza totuși aerul de seriozitate intenționat.
-          Dworkin Barmien


The Bad:
-          nu exista un final clar sau vreo varianta de cotinuare (cel puțin nu din partea autorului)
-          raman nelamurite situațiile unoara dintre personaje
-          uneori situațiile extraordinare sunt irelevante pentru protagoniști

1 comment:

  1. Review decent (am inteles chiar si eu), ma bucur ca te-ai apucat de treaba. In final l-ai uitat pe The Ugly :)

    ReplyDelete