Wednesday 12 February 2014

GLA - The Great Lakes Avengers



În minunata lume a benzilor desenate, către care am fost introdus acum mult, mult timp de Mickey Mouse, varianta în română, pe undeva prin vara anului 1995, toate lucrurile sunt mai mult sau mai puțin la fel. Adica, da, apare la un moment dat un supererou, om, krypronian, dement îmbracat în liliac, șoreci, mamuți, nije sau steaguri umblatoare, care cârpesc un oponent, fie el concept universal negativ sau pur și simplu băiat rău care nu papă supa. Și chestia asta se repeta la infinit în mii și milioane de variante.    
Mie îmi place formatul, de ce să zic. Personal mă interesează mai mult motivația antagonistului. Protagonistul salvează lumea, deci e cam plictisitor, deși există excepții. Dar antagonistul.... el e sarea, piperul, întunericul și nenea cu acadeaua. Fundalul ajută mereu, pentru ca e interesant când vezi stația de pe lună a lui Doctor Evil sau The Dreaming, acolo unde Morpheus e șăf. Deci, merită pierdut timpul prin lumea imaginară a comic-urilor. Și spre deosebire de cărți, mai vezi o poză, o chestie, o gagică acolo. Ceea ce e bine mereu, zic eu, pentru că e frumos sa ne delectăm privirile.
Comic-ul despre care vreau să vorbesc este GLA – The Great Lakes Avengers și spune o poveste un pic diferită de normă:
Dacă în majoritatea benzilor desenate, toată lumea consideră eroul un paragon de calități umane, demne de urmat, ei bine, aici nu este cazul celor ce fac parte din auto-intitulata gașcă de super-eroi numiți The Great Lakes Avengers. Pentru că spre deosebire de restul baieților buni, sunt cam looseri. Au în interes binele și probabil visul american, dar o cam dau în bară prin toate zonele. Și au puteri speciale... speciale de tot. Conduși de Mr. Immortal, a cărui abilitate specială este nemurirea, dar cam atât, încearcă și ei să facă un bine, acolo, ori cât de mic ar fi.  Deschid ușile la oameni care își pierd cheile, traumtizează pisici dându-le jos din pom cam brusc, ajuta pe unii să mai fure.... bine, asta era un accident, salvează universul de la distrugere... cam toate lucrurile pe care le fac super-eroii mai de parcare. Mai ales când e parcarea goală.
Apărute în 2005 și tratând doar un episod din viața echipei-minune, revistele ne fac cunoștință cu un nou aspect al univerului Marvel. Cel de erou ghinionist și de ce nu, un pic cam prostovan.
Oricum, recomand citirea acestor minunate 4 numere din GLA – The Great Lakes Avengers, o serie deosebit de amuzantă și plină de curiozități aproape intelectuale.


The Good
-          Poveste scurtă și de sine stătătoare cu un potențial enorm de revenire/continuare.
-          Dialog excelent și probleme serioase tratate într-un mod amuzant și relaxat
-          Autocritica comicului în sine și veverițele extrem de simpatice.

The Bad
-          Squirrel Girl
-          Prea scurt

1 comment:

  1. daca tot ai mentionat de great lake avengers, poti face un review si la Deadpool, e mai lung, ai ce scrie, si e un comic accesibil pt tot neamu deci poate faci un bine omenirii si corupi pe cineva sa se apuce de el.

    ReplyDelete