Monday 2 December 2013

Despre Echilibrul Lumilor

Precum un vis într-un alt vis, lumi necontenite se nasc prin puterea imaginației individuale și colective, infinitatea multiversurilor atingând astfel culmi celeste. O lume a posibilităților. Asta căutăm mereu. Și de cele mai multe ori, din păcate, sau din fericire, o găsim în locuri neașteptate. Uneori în cruda realitate. Uneori în ideal. De câteva ori în ceilalți. Dar cel mai mult o găsim în cărți. Sau în jocuri. Sau în filme. Sau în seriale. Nu sunt excluse nici revistele, nici desenele animate, nici serialele, ori de care ar fi ele. Acolo putem să evadăm, să devenim mai mult decât suntem, uneori ajungând atât de departe, încât ne dorim ca realitatea să devină în cele din urmă o poveste. Și în unele cazuri, destul de multe ar zice Einstein, asta se și întâmplă. Imaginația poate conduce la variante fără număr, iar unele dintre acestea pot fi puse in practic, îmbogățind viața celor din jur.
Despre echilibrul acestor lumi se poate spune că există peste tot. Fără excepții. Nu se poate spune despre un serial că e mai prost decât o carte, cel puțin nu când vorbim despre unul bun. Sau despre o carte ca e mai bună decât un film, din nou aceeași condiție. Deși cu toții tindem să glorificăm doar câteva dintre aceste surse minunate de informare și de perspectivă, ei bine, ar trebui să ne dăm sema, că oricare dintre ele poate schimba vieți. În bine, în rău, doar câțiva pot judeca asta... și poate nici chiar acei câțiva.
Cartea pe care o ții în mână, formatul .avi sau .mpg, prin care vizionam un film,  programele de citire online a comic-urilor, sau ecranul kindle-ului reprezintă doar niște canale banale prin care putem urmări ceea ce se petrece până la urma defapt înăuntrul nostru. Apreciez la fel ca și unii dintre voi să dau pagini, dar până la urmă ce conteaza cum ajungi la informație ?
Spun cele de mai sus pentru că din ce în ce mai mulți oameni pe care îi întâlnesc spun: Hă, mai te uiți la desene animate ? Alea sunt pentru copii, mă, ce-ai tu ală de citește mai stai de d-astea ? Și răspunsul poate fi doar unul singur: DA! Uneori sunt mai inteligente decât ai crede. După cum spunea Lex Luthor, în Superman, varianta veche și uitată: "Sunt unii oameni care citesc Război și Pace și au senzația că au terminat un simplu roman de aventuri, și alții care citesc pe ambalajul de guma de mestecat și descoperă tainele universului". Ok, corect, nici chiar așa. Dar nici departe de adevăr nu e. 
Imaginația este un cadou și daca l-aș putea întâlni pe cel care ni l-a dat, i-aș mulțumi din suflet. Și sunt singur ca n-aș fi singurul.  Ea poate fi stimulată de orice și își găsește puterea în toate cele menționate de mai sus: cărți, filme, jocuri, comics, manga, anime-uri, seriale și probabil alte 1000 de lucruri de care am uitat să menționez. Te va salva mereu, mai mult decât orice altceva pe acest pământ. 
Imaginația merită întreținută! Și astfel vom ajunge la Capătul Curcubeului, deși curcubeul e doar o iluzie optică...

No comments:

Post a Comment